Government of India
i-amtral Public Works Departrnent
Directorate Genaral of Works
CSQ Organisation
Contracts & Manual Unkt

No. DGWICOMNMA1T Dated Mirman Bhawan, New Delhi, the 4" February,'98
QFFICE MEMORANDUM

Subject: Non-stipulation of cement and steal in contracts for worke in CPWD and

additional conaitions to be incorporated in such contracts therefor

The question of reducing stock holding has been under the consideration of
the Government for some time past. It has now been decided that in case of major
works In CPWD costing more than Rs.5 crores, departmental issue of cement and
steel need not be stipulzted and the contractors be asked to arrarge these materials
themseives. For works costing between Rs.1 crore and Rs5 crores, the Chief
Engineer may decide wrether or not to stipulate departmental issue of cement and
steal in individual cases.

In ail contracts whene departmental issue of cement and steul is not stipulated,
special conditions shall ba incorporated as per annexure with this mamarandum.

(3en

(F.K. Mathur)
Superintending Engineer(C&M)

Encl : Annexure

(l=3ued from file no.32/7 96/ SEMCEM)

Copy forwarded as per maiing list overieaf
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5 The actual [ssue and consumption of cement on worle shall be (egulated and proper
accounts maintained &3 provided in clause 10 of the conbact The theoretical
consumption of cement shasl be worked out as per procedure prescnbed in clause 42 of
the contract and shall be governed by conditions laid therein.
6. Cement brought to site and cement remaining unused after cornpletion of work shall not
be removed from site without written permission of the Enﬁar‘mr-m-mmga'.

1. The contractor shall procure steel reinforcement bars conforming lo redevant BIS codes
from main producers as approved by the Ministry of Steel. The contractor shall have to
obtain and furnish test cerificates to the Engineer-in-Charge in respect of all supplies of
steel brought by him to the site of work. Samples shall also be taken and got tested by
the Engineer-in-Charge as per the provisions in this regand in relevant BIS codes. In
case the test results indicate that the steel arranged by the contractor does not conform
to BIS codes, the same 3hal stand rejected and shall be removed from the site of work
by the contractor at his cost within a week's time from writlen ordes from the Englneer-
in-Charge to do 0.

2. The stesl reinforcemant shail be brought to the site in bulk supply of 10 tonnes or more
or as decided by the Engineer-in-Charge, '

3. The steel reinforcement shall be stored by the contractor at site of work in such a way as
to prevent distortion & ccrresion and nothing extra shall be paid on this account. Bars of
different sizes and lengihs shall be stored separately to facilitab: easy counting and
checking, '

4 For checking nominal mass, tensile strength, bend test, re-bend test etc. specimen of
sufficient length shall be cut from each size of the bar at random at frequency not less
than that specified below

Size of bar For _consignment balow For_consignment over 100

100 tonnes tonnes

Under10 mm dia One sample for each 25 tonnes One sarnpk: for each 40 tonnes
or pat thereof or part thereof

10mm to 16mm dia. One sample for each 35 tonnes One sample for each 45 tonnes
or part thereof or part thereol

Over 16mm dia. One sample for each 45 tonnes One samplh: for each 50 tonnes

or part thereaf or part thereof



1. The contractor shall procure 33 grade (conforming to 15:259) or 43 grade {conforming to
1S:8112) ordinary portiand cement, as required in the work, from “eputed manufacturers
of cement, having a production-capacity of one million tonnes per annum or more, such
as ACC, L&T, JP.Rewa, Vikram, Shri Cement, Birla Jute' and (Zement Corporation of
India etc. as approved tw Ministry of Industry, Government of Ind a, and holding licence
to use S| cerification mark for their product whose name shall be got approved from
Engineer-in-Charge. Supply of cement shall be taken in %0 Kg bags bearing
manufacturer's name and 15! marking. Samples of cement amarged by the contractor
shall be taken by the Ergineer-in-Charge and gol tested in accord ance with provisions of
relevant BIS codes. In case test results indicate that the cement arranged by the
contractor does not conlorm to the relevant BIS codes, the same shall stand rejected and
shall be removed from the site by the contractor at his own cost within a weelk's time of
written order from the Engineer-in-Charge to do so.

2. The cement shall be brought at site In bulk supply of approximately 50 tonnes or as
decided by the Engineer-in-Charge.

2. The cement go-down of the capacity to store a minimurn of 2000 bags of cement shall be
constructed by the cont-actor at site of work for which no extra pzymant shall be made.
Double lock provision shall be made to the door of the cement go-Jown. The keys of one
lock shall remain with the Engineer-in-Charge or his authorised representative and the
key of the other lock shzll remain with the contractor. The contractw shall e responsible
for the watch & ward anil safety of the cement go-down. The contrictor shall facilitate the
inspection of the cemen! go-down by the Engineer-in-Charge at any time.

4. The contractor shall supply free of charge the cement required for testing. The cost of
tests shall be borme by the contractor / Department in the manner indicated below
{i) By the contractor, if the results show that the cemant does not conform to
relevant BIS coiles.
(ii) By the Departrrent If the results show that the cemenl coforms to relevant BIS
codes.
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5. The contractor shall supply free of charge the steei required for tzsting. The cost of tests
shall ba borne by the corrractor / Department in the manner indicated balow:
(I} By the contractor. if the results show that the steel does not conform o relevant
BIS codes.
(iBy the Departnent, if the results show that the steel conforms to relevant BIS
codes,

6. The actual issue and consumption of steel on work shall be regulated and proper
accounts m!lint‘:gn:;i as provided in clause 10 of the contract. The theoretical
consumiption of eemerr: shall be worked out as per procedure prescribed in clause 42 of
the contract and shall be governed by conditions laid therain,

7. Steel brought to site ard si2el remaining unused shall not be rerioved from site without
the written permission cf the Engineer-in-charge.



